Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα «Νόμος και Τάξη» έγινε πράξη. Του Γιώργου Μουργή


Με μια πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε εσπευσμένα χθες τα μεσάνυχτα στην εκδοσή του πρώτου Προεδρικού Διατάγματος. Το πρώτο δείγμα γραφής της δεξιάς διακυβέρνησης καταγράφεται πολύ πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση με τους 51 υπουργούς και υφυπουργούς, με την ανάρτηση του σχετικού ΦΕΚ, χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους συζήτηση και, μάλιστα, χωρίς να έχει καν συγκροτηθεί η νέα Βουλή σε σώμα.

ου Γιώργου Μουργή
Το πρώτο Προεδρικό διάταγμα άφορα στις συγχωνεύσεις, την αλλαγή ή την κατάργηση αρμοδιοτήτων, τις μετονομασίες και τη δημιουργία διαφόρων υπουργείων καθώς και την μεταφορά της ευθύνης των hotspot και των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στο νέο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ταυτόχρονα υλοποιείται και η εξαγγελία για την εκχώρηση των βασικών τομέων αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον εξωκοινοβουλευτικό, γνωστό πρόσωπο από τα παλιά, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Οι εσπευσμένες και παράδοξες αυτές αλλαγές θέλουμε να ελπίζουμε πως,  τουλάχιστον, θα προκαλέσουν την αντίδραση όλων των θεσμικών φορέων, όπως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, των δικηγορικών συλλόγων, των καθηγητών Δικαίου,  αλλά και του προσωπικού των φυλακών όπως των κοινωνικών λειτουργών και γιατρών.
Με ενδιαφέρον επίσης, αναμένεται η τοποθέτησή της Ομοσπονδίας των Σωφρωνιστικών Υπαλλήλων, καθώς μετά την συνάντηση που είχαν λίγες μέρες πριν την συμβολικά σημειολογική συνάντηση με τον Κ.Μητσοτάκη, και παρά τις επιμέρους συμφωνίες, είχαν εκφράσει σε ανακοίνωσή τους αντιρρήσεις στα σχέδια του νέου πρωθυπουργού  λέγοντας πως «δεν θα ήθελαν να γίνουν χωροφύλακες».
Δυστυχώς όπως είχαμε προβλέψει στο ΤΡΡ : «Το σχέδιο Μητσοτάκη για »αστυνομικές φύλακες» και όλες οι εξαγγελίες αντιεγκληματικής πολιτικής οδηγούν φυλακές και κρατούμενους έξω από το πλαίσιο δίκαιου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελούν τον προθάλαμο μιας αναχρονιστικής μετάβασης σε στρατιωτικοποιημένα σχέδια τιμωρητικής και εξοντωτικής αντισωφρονιστικής επιχείρησης. Το σχέδιο Μητσοτάκη για »φυλακές – στρατόπεδα συγκέντρωσης» τύπου Γκουαντάναμο είναι η συνέχεια του κράτους καταστολής, όπου πλέον η Αστυνομία θα αναλαμβάνει την εκτέλεση των ποινών, καταργώντας τα μέχρι σήμερα κεκτημένα, ενεργοποιώντας τα χουντικό δόγμα »αστυνομικοποίησης της Δικαιοσύνης»».
Γίνεται αντιληπτό πως υλοποιώντας την προεκλογική ατζέντα του «Νόμος και Τάξη» η δεξιά παλινόρθωση και οι κατ’ επίφαση θιασώτες του Διαφωτισμού, με το πολιτικό οπλοστάσιο παρά πόδα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε αναμονή μέσα σε δευτερόλεπτα επέλεξε να χαθούν με μια μονοκονδυλιά δεκαετίες νομικής παράδοσης ολόκληρης της Ε.Ε, μαζί με την κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών σε ό,τι αφορά το θέμα του σωφρονισμού σε ένα πρωτοφανές θεσμικό, διοικητικό και πολιτικό πισωγύρισμα.
Σκόπιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η δεξιά ξεχνούν την κοινή ευρωπαϊκή θέση για τη στέρηση της ελευθερίας, αλλά και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ξεχνούν ότι η εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί μέρος της απονομής της δικαιοσύνης και η θεσμική διαδικασία αυτή υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και συμβαίνει σε χώρες με προηγμένο δικαιϊκό και νομικό σύστημα όπως στην Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Σουηδία, και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως, τέλος, σκόπιμα και συμβολικά με ό,τι σηματοδοτεί αυτό, η αντικατάσταση του  μέχρι χθες Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με τις ιδιότητες του  ποινικολόγου, διδάκτορα και πρώην ειδικού συνεργάτη του Συνηγόρου του Πολίτη, γίνεται από έναν πρώην αξιωματικό της αστυνομίας.
Μένει να δούμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Δεξιά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την προεκλογική εκμαυλιστική δημαγωγία, με οποιαδήποτε κόστος, επιζητούν στη πράξη την εδραίωση του βαθέος κράτους, της τιμωρητικής δικαιοσύνης, του κρατικού αυταρχισμού, των κατασκευασμένων κατηγορητηρίων, των παρακρατικών μεθόδων ενοχοποίησης και της κρατικής καταστολής με σκοπό την ποινικοποίηση του φρονήματος, της ιδεολογίας, των αξιών, της πολιτικής σκέψης και αντίστασης.
Μένει να δούμε αν επιδιώκοντας τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση, το φόβο, χρησιμοποιώντας την ρητορική της δήθεν ασφάλειας, βάζουν στην ατζέντα του δόγματος «Νόμος και Τάξη» όχι μόνο την επαναφορά της ομάδας «ΔΙΑΣ», αλλά και την κατάργηση του «νόμου Παρασκευόπουλου» μαζί με συγκεκριμένα άρθρα του νέου ποινικού κώδικα, δημιουργώντας εκ νέου τις φυλακές τύπου Γ’, ενεργοποιώντας το σχέδιο για «αστυνομικές φύλακες».
Οδηγώντας, έτσι, με μια νέα αντιεγκληματική πολιτική, φυλακές, κρατούμενους και προσωπικό έξω από το πλαίσιο δίκαιου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περνώντας σε μια εποχή αναχρονιστικής μετάβασης σε στρατιωτικοποιημένα σχέδια τιμωρητικής και εξοντωτικής αντισωφρονιστικής επιχείρησης.

Αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) εδώ:
352035


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...