Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Eurogroup εκτελεί το πρόγραμμα ΝΔ. Βουτιά στο ΧΑΑ. Πιέσεις στα ομόλογα


Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η ισχυρή διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τράπεζες, ομόλογα και ΟΠΑΠ….
Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ καθώς ήδη τα μηνύματα των δανειστών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή στην οικονομική πολιτική.
Λόγω αυτής της νέας εξέλιξης το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται ισχυρές πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και τον FTSE 25.
Οι αγορές δεν έδωσαν ούτε 24 ώρες ανοχή στην νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Το κλίμα γενικώς έχει επιδεινωθεί, επικρατούν οι πωλητές σε τράπεζες και FTSE 25 ενώ και στα ομόλογα σημειώνονται λελογισμένες ρευστοποιήσεις.
Οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε και από το νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά κυρίως εστιάζουν στο τι τελικώς μπορεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.

Ειδικότερα στις τράπεζες, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Attica Bank -13,8% και ακολουθούν Πειραιώς -7,7%, Alpha Bank -4,1%, Eurobank -3,3% και Εθνική -2,8%.
Από την άλλη, νέο γύρο επαφών με διεθνείς επενδυτές πραγματοποιεί η διοίκηση της Εθνικής στις 9 και 10 Ιουλίου 2019 με στόχο να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης Tier II και με επιτόκιο 8%.
Αλλά και το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 δέχεται ισχυρές πιέσεις με την ΔΕΗ -6%, Lamda -5% και τον ΟΠΑΠ -5% λόγω και της υποβολής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης. 
Ειδικότερα, ο τσέχικος όμιλος Sazka Group υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ με το προσφερόμενο αντάλλαγμα να ανέρχεται στα 9,12 ευρώ με discount 9,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής, 10,05 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στόχος του τσεχικού ομίλου είναι να αποκτήσει μετοχές του ΟΠΑΠ από διεθνή funds αυξάνοντας το ποσοστό του στα επίπεδα του 45% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης που δείχνουν στην εταιρία αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 848 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες.
Η νίκη της ΝΔ με την αυτοδυναμία των 158 εδρών δεν ενθουσίασε όχι γιατί είχε προεξοφληθεί αλλά κυρίως γιατί οι επενδυτές είδαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι αντέχει αυξάνοντας τα ποσοστά των ευρωεκλογών σχεδόν 8 μονάδες.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό ή την πώληση του Αεροδρομίου ή των ΕΛΠΕ και την εξυγίανση της ΔΕΗ και ειδικότερα την επίλυση των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών
Οι δανειστές αποκλείουν αλλαγές στο πλεόνασμα 3,5% το 2020 ενώ θα γίνει η επαναξιολόγηση το 2021 εφόσον οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, οι τράπεζες έχουν μειώσει αισθητά το απόθεμα των προβληματικών τους δανείων και επίσης η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Ως προς το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade είναι προφανές ότι πρέπει να έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls στις τράπεζες, να έχουν προχωρήσει οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs και να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests
Με βάση ένα λογικό σενάριο για το 2019 η μέγιστη αναβάθμιση θα ήταν στην κατηγορία ΒΒ δηλαδή μια βαθμίδα υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ-

Επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται στο 2,20% ενώ νωρίτερα ήταν στο 2,07% και το ιταλικό 10ετές στο 1,74% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 46 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 173 μ.β. 
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 235 μονάδες βάσης από 237 χθες.
Προς έκδοση 15ετούς ομολόγου φαίνεται ότι κινείται η νέα ελληνική κυβέρνηση με στόχο να αντλήσει 2,50 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,70%.
Ο στόχος της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου είναι διττός από την μιά να αντλήσει 2,5 δισ. κεφάλαια ώστε με αυτά να αποπληρώσει τα 2,5 δισ. στο ΔΝΤ ενώ από την άλλη θέλει να περάσει μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με τίτλο που λήγει πέραν του 2032 (το 15ετές λήγει το 2034).
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικρατούν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση ΔΕΗ, Lamda, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής…..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή συνεχίζοντας την χθεσινή πτώση με  τον Τραπεζικό Δείκτη -1,55%% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,48%.
Περί της 11:00 περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες δια τηρώντας όμως το αρνητικό πρόσημο με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,83% και τον Γενικό Δείκτη -0,31%.
Λίγο πριν τις 15:00 κορυφώθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με επίκεντρο την Attica bank -16,5% και με συνδυασμό τις απώλειες στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με τον ΟΠΑΠ -5,87% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,19% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,87%.

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -3,39% στις 848 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,49 μονάδες και χαμηλό στις 844,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 19 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 1,33 εκατ. ευρώ και όγκου 73 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 848 μονάδες κάτω από την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται στις 748 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 750 μονάδων και με την πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.

Η επικαιρότητα
Tο χθεσινό  Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% καθώς εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», με τον πρόεδρο του ESM, Klaus Regling να είναι απόλυτα ξεκάθαρος καθώς τόνισε ότι:
«Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και δεν αλλάζουν»..
Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
Στην ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία με απώτερο στόχο να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στη μεταξύ τους αντιπαράθεση στο εμπόριο προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας αυτήν την εβδομάδα και ύστερα από μια περίοδο δύο μηνών, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ελάχιστα έχουν περιοριστεί.
Την ανησυχία του για την παρουσία του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου σύντομα αναμένεται και αυτό να αρχίσει γεωτρήσεις, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Καλούμε σε αποφυγή βημάτων που οδηγούν σε κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, να επιδειχθεί συγκράτηση και πολιτική σοφία, καθώς και προσπάθεια για επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και με σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών» επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, τονίζοντας την ανάγκη να εκκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ
Ναι σε δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit λένε τα εργατικά συνδικάτα που συνδέονται με το κόμμα των Εργατικών.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή αντίδραση από τους Εργατικούς, αν και το θέμα θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο εργασιών του κόμματος.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα συνδικάτα αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα το Εργατικό κόμμα να διαπραγματευτεί δική του συμφωνία για το Brexit, εάν καταλάβει την εξουσία με εκλογές, και να επιχειρήσει να προωθήσει την εφαρμογή της.
H κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας N. Maduro και η αντιπολίτευση υπό τον J. Guaido θα επαναλάβουν αυτή την εβδομάδα τον διάλογο στα νησιά Μπαρμπέιντος στην Καραϊβική με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας στο πλαίσιο των προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας στον απόηχο της πτώσης που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,07%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,18%  στις 2928,23μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,77% στις 28115 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την μεγαλύτερη πτώση ο δείκτης DAX στην Γερμανία μετά  την προειδοποίηση του γερμανικού κολοσσού BASF για την κερδοφορία.
Το κλίμα είναι αρνητικό και λόγω της διαφαινόμενης διάψευσης των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,1%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,5%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται με πτώση -0,45%.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές 
Ισχυρές απώλειες καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Attica bank ενώ ισχυρές πιέσεις ασκούνται σε Πειραιώς, Alpha Βank, Eurobank και Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.

Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,27 ευρώ με πτώση -2,83% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ

Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.

Η Alpha Βank βρίσκεται στα 1,6510 ευρώ με πτώση -4,01% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split

Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.

Η Πειραιώς βρίσκεται στα 2,7760 ευρώ με πτώση -7,77% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.

Η Eurobank βρίσκεται στα 0,81 ευρώ με πτώση -4,14%  με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,00 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6880 ευρώ με πτώση -1,06%  και κεφαλαιοποίηση 753 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο

Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,3860 ευρώ με πτώση -13,36% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,34 ευρώ με πτώση -2,58% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Απώλειες καταγράφουν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν  ΔΕΗ, Lamda, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Φουρλής.

H Coca Cola διαπραγματεύεται στα 31,23 με πτώση -2,71% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 12,42 ευρώ με πτώση -1,97% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 2,2480 ευρώ με πτώση -5,94% και αποτίμηση 521 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,0850 ευρώ με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 9,5050 ευρώ με πτώση -5,42% και αποτίμηση 3,03 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας διαπραγματεύεται στα 17,38 με πτώση -3,34% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στα 8,90 ευρώ με πτώση -1,66% και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 23,20 ευρώ με πτώση -2,27% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διαπραγματεύεται στα 10,45 ευρώ με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η Jumbo διαπραγματεύεται στα 17,66 ευρώ με πτώση -3,66% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia – διαπραγματεύεται στα 1,4580 ευρώ με πτώση -2,80% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis στα 5,58 ευρώ με πτώση -3,79% και με κεφαλαιοποίηση στα 289 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,1260 ευρώ με πτώση -7,35%  την κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα στο 2,20% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 46 μ.β. και την Πορτογαλία 173 μ.β.
Πωλήσεις σημειώνονται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα ακολουθώντας την τάση των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,20% από 2,07% στις 8 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 46 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,74% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,74% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,20 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,46 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%. 
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,41% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,38 μονάδες βάσης και απόδοση 2,03% με απόδοση αγοράς 2,07% και απόδοση πώλησης 1,99%. 
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,86 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18% με απόδοση αγοράς 2,20% και απόδοση πώλησης 2,15%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03% 
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,48 μονάδες βάσης και απόδοση 2,62%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 115,79 μονάδες βάσης και απόδοση 2,84%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 118,73 μονάδες βάσης και απόδοση 3,04%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 256 μονάδες βάσης από 246 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 235 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.

Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,35% ή 235 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  
Πωλήσεις σημειώνεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,75%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/7/2019 στο -0,36% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019. 
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,74% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,64% 
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.
Βασική Πηγή: bankingnews.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...