Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

"ΟΙ ΕΛΛΑΔΕΜΠΟΡΟΙ": Το νέο βιβλίο του Γ. Αλεξάτου για την ιστορία της Ακροδεξιάς


“Οι ελλαδέμποροι. Άκρα Δεξιά και φασισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργου Αλεξάτου, που κυκλοφόρησε την Τρίτη 30 Ιουλίου, από τις εκδόσεις “Άπαρσις”.

Γνωστός από την πολύχρονη ενασχόλησή του με την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος, της Αριστεράς, αλλά και του εργατικού-λαϊκού πολιτισμού, μέσα από σειρά βιβλίων που εκδίδονται από το 1997, ο Αλεξάτος καταπιάνεται στο νέο του βιβλίο με την ιστορία των ακροδεξιών και φασιστικών κινήσεων και των καθεστώτων έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Αναφερόμενος και στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και πολιτιστικό-πολιτισμικό πλαίσιο κάθε περιόδου, συμβάλλοντας, έτσι, στην κατανόηση της εκάστοτε ιστορικής συγκυρίας.

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Αλεξάτου αποτελεί εργασία πρωτότυπη, καθώς μέχρι σήμερα έλειπε μια μελέτη για την ιστορία της Ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ελλάδα. Όχι μόνο από την αριστερή βιβλιογραφία, αλλά και γενικότερα.

Ποια ήταν η βαρύτητα του φασισμού και συνολικότερα της άκρας Δεξιάς για την Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα;

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά του φασισμού και η φυσιογνωμία της ακροδεξιάς παράταξης στη χώρα μας, σε μια περίοδο μεγάλων ιστορικών αναταραχών για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, με πολεμικές περιπέτειες και εμφυλίους, πραξικοπήματα, δικτατορικά καθεστώτα και μεγάλα διαστήματα ελεγχόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;

Η απάντηση στα ερωτήματα επιχειρείται σ' αυτό το βιβλίο. Ο Γιώργος Αλεξάτος ερευνά και καταθέτει τα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των φασιστικών κινήσεων, της Ακροδεξιάς και των καθεστώτων έκτακτης ανάγκης, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών διεργασιών που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγή
Από το Γουδί του 1909 στο Γουδί του 1922
Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου και ο φασισμός
Φασιστικές και φιλοφασιστικές οργανώσεις στα χρόνια του Μεσοπολέμου
Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου
Οι δωσίλογοι της Κατοχής
Η άκρα Δεξιά στα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας και του Εμφυλίου (1945-49)
Ακροδεξιοί και φασίστες στη μετεμφυλιακή περίοδο (1950-67)
Η δικτατορία της 21ης Απριλίου
Βασιλοχουντικοί, ελληνοκεντρικοί και ναζί στα 1974-91
Η «αποχουντοποίηση» της άκρας Δεξιάς και ο νέος λαϊκιστικός εθνικισμός
Βιβλιογραφία

Από iskra.gr, evia-simera.blogspot.com


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...