Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019

Ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη, τα φράγματα και την εκτροπή, ο Αχελώος θα νικήσει! – Δράσεις στη Μεσοχώρα Τρικάλων, στις όχθες του ποταμού


Η «Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα» και το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» καλούν σε δράσεις στη Μεσοχώρα Τρικάλων και σε κατασκήνωση στις όχθες του ποταμού ενάντια στη λειτουργία του φράγματος και στην επιχειρούμενη καταστροφή του Αχελώου.
Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα:
Κατασκήνωση στις όχθες του Αχελώου, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβολές βίντεο στην πλατεία του χωριού. Έκθεση φωτογραφίας και έντυπου υλικού από αγώνες για το φυσικό κόσμο. Περιηγήσεις στο ποτάμι και πεζοπορίες.
Πέμπτη 8/8, 20.00: Ανοιχτή Συνέλευση της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα στην όχθη του ποταμού.
Παρασκευή 9/8, 21.00: Προβολή βίντεο και Συζήτηση στην πλατεία της Μεσοχώρας, για τον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης, από τον Αχελώο ως τα Άγραφα και την Ήπειρο.
Κυριακή 11/8, 12.00: Συγκέντρωση στην πλατεία της Μεσοχώρας και πορεία στη στέψη του φράγματος.
Δευτέρα 12/8, 21.00: Προβολή βίντεο για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία της Μεσοχώρας.
Ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη, τα φράγματα και την εκτροπή, ο Αχελώος θα νικήσει!
Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα: Πρωτοβουλία Αγώνα για τη Γη και την Ελευθερία / Αθήνα, Αναρχική Ομάδα Δυσήνιος Ίππος και σύντροφοι-ισσες / Πάτρα, Αναρχική Συλλογικότητα Κιάτρα / Άρτα
1-(12)

Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»: Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα, 10-11/8/2019

Μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη Μεσοχώρα, ξαναβρισκόμαστε στη καλοκαιρινή μας συνάντηση στη Μεσοχώρα και στις όχθες του Αχελώου. Σε διήμερο δράσεων καλεί το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου 2019, που περιλαμβάνει:
Σάββατο 10/8, 20:00: Συνέλευση κατοίκων-αλληλέγγυων, στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα του φράγματος της Μεσοχώρας, οι ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και η πορεία του άτυπου διαλόγου μεταξύ των κινηματικών συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα ενεργειακά «μέτωπα».
Κυριακή 11/8, 12:00: Πορεία στο φράγμα
Κυριακή 11/8, 21:00: Προβολή της νέας ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»
Κάλεσμα στις καλοκαιρινές δραστηριότητες στη Μεσοχώρα:
Το φράγμα της Μεσοχώρας αποτέλεσε μέρος μιας πολιτικής απόφασης, που στην εποχή της -τη δεκαετία του 1980-,  εξασφάλιζε το γόητρο της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ακόμη τα φαραωνικά έργα εκτόξευαν το εκλογικό χρηματιστήριο. Το φράγμα της Μεσοχώρας αποτελούσε έργο κεφαλής της πολυταγμένης εκτροπής του Αχελώου.
Ένας ανυποχώρητος αγώνας των Μεσοχωριτών ξεκίνησε τότε εμποδίζοντας, στην πράξη, την κατασκευή του έργου και κερδίζοντας, ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας -με τη συνδρομή φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και οικολογικών οργανώσεων- αλλεπάλληλες φορές τη δικαστική ακύρωσή του. Με σκληρή καταστολή, όμως, και νομοθετικά πραξικοπήματα μπόρεσαν ΔΕΗ και κυβερνήσεις να χτίσουν το φράγμα, χωρίς όμως να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν την εκτροπή του Αχελώου.
Μετά τις πολλές μεταλλαγές που υπέστη στο διάστημα τεσσάρων δεκαετιών ο σκοπός των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, σήμερα αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας ως -ανεξάρτητου από την εκτροπή- έργο καθαρά ενεργειακού σκοπού. Κανέναν, όμως, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν. Η πρόθεση για αποπεράτωση του φράγματος της Συκιάς και η συντήρηση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου αποκαλύπτουν την κρυφή απόφαση για την τμηματική της ολοκλήρωση. Βάφτισαν «πράσινο» ένα τεράστιο υδοηλεκτρικό φράγμα, το οποίο γίνεται ταφόπλακα του τελευταίου άγριου κομματιού του Αχελώου, αφού από τη Μεσοχώρα και κάτω ο «θεός» ποταμός έχει εγκιβωτιστεί από αλλεπάλληλα φράγματα στα Κρεμαστά, στο Καστράκι, στο Στράτο και στον Ταυρωπό.
Οι βίαιες και εκτεταμένες ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φαραωνικών σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων, δείχνουν πολύ καθαρά ότι ο έλεγχος του τομέα της διαχείρισης της ενέργειας και του νερού αποτελούν βασικό πεδίο δραστηριότητας των κεφαλαιουχικών λόμπι και των υποτακτικών τους κυβερνήσεων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον -και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την νέα προσφυγή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας-, ο αγώνας για να πέσει το φράγμα της ντροπής συνεχίζεται. Κι αυτό το καλοκαίρι, θα βρεθούμε ξανά στην κοίτη του ποταμού για ελεύθερο κάμπινγκ, στην πλατεία του χωριού για τη λαϊκή συνέλευση Μεσοχωριτών και αλληλέγγυων και θα διαδηλώσουμε για μια ακόμη φορά στη στέψη του φράγματος, με τα ΜΑΤ να φυλάνε τσιμέντα.
αφίσα-1

Ανακοίνωση της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης ενάντια στην επιχειρούμενη καταστροφή του ποταμού Αχελώου

Η γενικευμένη καταστροφή και λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, είναι το αποτέλεσμα της άγριας και μακροχρόνιας επίθεσης του κράτους και του καπιταλισμού για την εκμετάλλευση και κυριαρχία στη φύση και τις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι αποψιλώσεις των δασών, η μόλυνση των θαλασσών, το λιώσιμο των πολικών πάγων, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η συρρίκνωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση πλήθους ζωικών ειδών, είναι μερικά μόνο μέρη της συνολικής οριακής περιβαλλοντικής κρίσης που δημιουργεί η κρατική- καπιταλιστική επιθετικότητα. Όσον αφορά ειδικά τον ελλαδικό χώρο, αυτή η επίθεση έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με σειρά καταστροφικών, μικρών και μεγάλων, έργων τόσο στην ύπαιθρο όσο και μέσα στις πόλεις. Πέραν των εγκληματικών μεγάλων έργων που επιχειρούνται σήμερα, όπως τα Υ/Η φράγματα στον Αχελώο και τα ανοιχτά μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αναγγέλλονται ήδη και επιχειρούνται μια σειρά και άλλων καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας: η εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα, όπως στα Άγραφα, το γιγαντιαίο πρόγραμμα “ΗΛΙΟΣ” φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, η κατασκευή εκατοντάδων Υ/Η φραγμάτων σε πλήθος ποταμών και χειμάρρων, η παράδοση αναρίθμητων φυσικών οικοτόπων στην τουριστική βιομηχανία, η εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις σε όλο το έδαφος της ελληνικής επικράτειας κ.α. Αντικοινωνικοί και καταστροφικοί για τη φύση σχεδιασμοί, που θα αποτελέσουν την αιχμή της κρατικής και καπιταλιστικής προπαγάνδας και επιθετικότητας, την επόμενη περίοδο.
Η υπόθεση των φραγμάτων και της εκτροπής του ποταμού Αχελώου αποτελεί προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων και διακαή πόθο του ντόπιου κεφαλαίου, των τσιφλικάδων και των τοπικών παραγόντων της Θεσσαλίας από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα. Η ολοκλήρωση των φαραωνικών έργων στην κοιλάδα του Αχελώου και στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Πίνδου θα επιφέρει την οριστική καταστροφή του ποταμού σε όλο το μήκος του, από τον άνω ρου του στη νότια Πίνδο, καταποντίζοντας ορεινές κοιλάδες, φυσικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους οικισμούς (όπως το χωριό Μεσοχώρα Τρικάλων) στη λάσπη των τεχνητών ταμιευτήρων της ΔΕΗ, μέχρι το ευάλωτο δέλτα των εκβολών του στο Ιόνιο όπου σχηματίζονται μοναδικοί υδροβιότοποι.
Την τελευταία δεκαετία το έργο έχει ανακινηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ενώ μέσα στην τελευταία τετραετία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, πλήρως ευθυγραμμισμένη στις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές λεηλασίας του φυσικού κόσμου και του κόσμου της εργασίας που επέβαλαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, -στις οποίες εντάσσεται και η ολοκλήρωση των Υ/Η έργων και η ιδιωτικοποίησή τους-, υπέγραψε την τελική απόφαση για την λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, θέτοντας μάλιστα και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων με έμφραξη του ποταμού και λειτουργία του Υ/Η εργοστασίου τον Ιούλη του 2019. Ένα χρόνο αργότερα, μετά τις εκλογές στις 7 Ιούλη, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μένει παρά να θέσει σε εφαρμογή και να υλοποιήσει αυτές τις αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης, σφοδρής επίθεσης στα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας και στη φύση και καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.
Ως Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων, είμαστε εχθρικοί προς κάθε κρατική – καπιταλιστική επέμβαση στο φυσικό κόσμο. Δηλαδή, σε κάθε επέμβαση που αποσκοπεί στην κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς τον. Ακόμα και όταν αυτή η επέμβαση εμφανίζεται ως εναλλακτική, «πράσινη», αειφόρος κλπ, εξυπηρετεί την ίδια κερδοσκοπική αντίληψη για τον φυσικό κόσμο, την επέκταση του ελέγχου και της εκμετάλλευσης του σε νέα πεδία, την ανανέωση του ιδεολογικού πλαισίου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την διαιώνιση του συστήματος κυριαρχίας του κράτους και του κεφαλαίου πάνω στη φύση και τον άνθρωπο.
Στεκόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην επιθετικότητα του κράτους και του κεφαλαίου, της ΔΕΗ και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που δρομολογούν την καταστροφή του Αχελώου και των τοπικών κοινωνιών.
Στηρίζουμετις κινητοποιήσεις της Αυτόνομης Συνάντησης Αγώνα, αντιλαμβανόμενοι πως ο αυτοοργανωμένος και αδιαμεσολάβητος αγώνας από τα κάτω είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική σήμερα για την προάσπιση του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας γενικότερα. Αυτός ο αγώνας πρέπει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, να δυναμώσει στους δρόμους, να πλατειάσει κοινωνικά, να ριζοσπαστικοποιηθεί και να αγκαλιάσει όλες τις επιμέρους αντιστάσεις που ορθώνονται σε διάφορα σημεία όπου εκδηλώνεται η κρατική – καπιταλιστική επιθετικότητα, στήνοντας ένα ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της ανάπτυξης, σε μια κεντρικής σημασίας επιλογή της εξουσίας, όπως είναι αυτή των φραγμάτων και της εκτροπής του ποταμού Αχελώου.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ!
ΝΑΖΗΣΕΙ Η ΜΕΣΟΧΩΡΑ! ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ!
Ιούλης2019
Αναρχική Πολιτική Οργάνωση-Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων
fragma45-1024x681Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...