Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πρωτοφανής αστυνομοκρατία στά Αγραφα γιά τήν εγκατάσταση ανεμογεννητριών από ιδιωτική εταιρείαΈνα ακόμα επεισόδιο στον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση που χρησιμοποιείται προκειμένου να παραδοθεί δημόσια γη στους ιδιωτικούς ομίλους,καταγγέλλει με ανακοίνωσή της  η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, που κάνει λόγο για έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα Άγραφα.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:


«Τις τελευταίες μέρες στα βουνά των Αγράφων υπάρχει παρουσία πρωτοφανούς αστυνομικής δύναμης ανδρών των ΜΑΤ και ανδρών της Ασφάλειας για να διαφυλάξουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής, μέσα από τους φορείς του κινήματος (σωματεία, σύλλογοι κ.ά.), έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή του φυσικού πλούτου, στην παράδοση δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες για την κατασκευή ανεμογεννητριών, καθώς επίσης και στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Έτσι πραγματοποίησαν κινητοποίηση για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομοκρατία που επικρατεί στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, άνδρες της Ασφάλειας φωτογράφιζαν πινακίδες αυτοκινήτων από διαδηλωτές και κατοίκους, προσπαθώντας έτσι να τρομοκρατήσουν τους συγκεντρωμένους. Παρών στην κινητοποίηση ήταν ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Λίμνης Πλαστήρα με το ΚΚΕ Βασίλης Ελευθερίου, που εξέφρασε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.
Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου,εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ για την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού της περιοχής.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο που άφησε στη μέση ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραδίδουν τη γη και την Ενέργεια στους ιδιώτες και ταυτόχρονα αυξάνουν δραματικά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, πληρώνοντας για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα την περιβόητη ανάπτυξη για όλους.
Επίσης δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Νάνος, που παρά τα κροκοδείλια δάκρυα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο,δεν έβαλε σε ψηφοφορία το ψήφισμα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για να καταδικάσει την αστυνομοκρατία που επικρατεί στην περιοχή,αφού είναι γνωστό πως μέρος των δημοτικών του συμβούλων που ανήκαν στην προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν ψηφίσει υπέρ για την κατασκευή του έργου.

Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ δηλώνει πως θα πρωτοστατήσει με τους εκλεγμένους της μέσα στους φορείς του κινήματος, στα Δημοτικά Συμβούλια, στη Βουλή, για να δυναμώνει το κίνημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, για να μπει φραγμός στη παράδοση της γης και της Ενέργειας στους ιδιώτες.
Το όχι του λαού πρέπει να λέγεται από τη σκοπιά των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός να εξυπηρετεί τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες.Προϋπόθεση ο κλάδος της Ενέργειας να κοινωνικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ενταγμένη σε Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών στο πλαίσιο πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού. Αυτή η λύση που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού».

Ανακοίνωση των συμμετεχόντων σχετικά με την συγκέντρωση ενάντια στις αιολικές εγκαταστάσεις στα βουνά των Αγράφων:
Από την Πέμπτη το πρωί 19 Σεπτεμβρίου,τρία λαστιχοφόρα μηχανήματα ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας έχουν σταθμεύσει κοντά στον αυχένα της Νιάλας,ο οποίος κινδυνεύει να αλωθεί από την κατασκευή αιολικής εγκατάστασης. Τα μηχανήματα αυτά βρίσκονται υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από την Ευρυτανία και την Καρδίτσα.Εδώ και τρεις μέρες, η ευρύτερη περιοχή στα όρια των θεσσαλικών και ευρυτανικών Αγράφων βρίσκεται αποκλεισμένη από έναν αστυνομικό κλοιό.
Σήμερα το πρωί Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, δεκάδες άνθρωποι που αντιστέκονται στην καταστροφή των Αγράφων βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πρωτοφανές καθεστώς αστυνομοκρατίας. Ήδη από τον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας, όπου υπήρχε καλεσμένη συγκέντρωση, αυτή βρισκόταν υπό στενό αστυνομικό κλοιό, ο οποίος ακολούθησε την αυτοκινητοπορεία στα βουνά των Αγράφων.
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βραγγιανών, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις –πιο πολυάριθμες και από τις δεκάδες των συγκεντρωμένων! – έκλεισαν τον δρόμο και απαγόρευσαν την πρόσβασή μας προς τον αυχένα της Νιάλας.
Το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί αυτές τις μέρες στα Άγραφα για χατίρι των ιδιωτικών εταιρειών κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων συμπληρώνεται με τις αστυνομικές έρευνες σε ιδιόκτητα κτίσματα ανθρώπων που δεν είναι θετικά διακείμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης των βουνοκορφών.
Τα Άγραφα αποτελούν το πεδίο εκείνο που οι ιδιωτικές εταιρείες και το συνοδοιπόρο με αυτές κράτος επιχειρεί, μέσα σε αυτό το καθεστώς αστυνομοκρατίας και αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, να ξεκινήσει τη λεηλασία όλων των σημαντικών βουνοκορφών της Πίνδου (βλ. σχετικό χάρτη ΡΑΕ).
Εμείς, άνθρωποι από την περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας που βρεθήκαμε σήμερα στον αστυνομικό κλοιό, δηλώνουμε πως αυτό το κίνημα για Ελεύθερα Άγραφα χωρίς αιολικά θα διογκώνεται συνεχώς και θα βρίσκεται άμεσα απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής και παράδοσής της στα σχέδια των καλοπληρωμένων από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις εταιριών.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας,καλούμε τους ανθρώπους και τις συλλογικότητες που αντιστέκονται στη λεηλασία της φύσης να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για την υπεράσπιση αυτού του τόσο σημαντικού ιστορικά και οικολογικά τόπου.

Οι συμμετέχοντες/ουσες στην κινητοποίηση της 21/9/2019
Νεοχώρι Καρδίτσας, 21/9/2019


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...