Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ο "Δαλάι Λάμα του Τροπικού Δάσους τού Αμαζονίου " κέρδισε το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ.Ο διάσημος Σαμάνος Davi Kopenawa,ο "Δαλάι Λάμα του Τροπικού Δάσους",κέρδισε το "Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ".


Ο Ντάβι ηγήθηκε της 20ετούς εκστρατείας του λαού του για να προστατεύσει την περιοχή του Αμαζονίου καί είναι ο Πρόεδρος της Hutukara, εναν οργανισμό τών Yanomami,καί που μοιράζεται το βραβείο μαζί τους .

Σε συνδυασμό με την περιοχή τών Yanomami στη Βενεζουέλα,είναι η μεγαλύτερη περιοχή του τροπικού δάσους υπό τόν ελεγχο τών ιθαγενών από οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο Davi πρώτα ταξίδεψε εκτός Βραζιλίας το 1989,όταν η Survival International,που κέρδισε το βραβείο Right Livelihood του ίδιου έτους,τον προσκάλεσε στην Ευρώπη να δεχτεί το βραβείο για λογαριασμό της.

Στη συνέχεια ή Survival οργάνωσε το πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ το 1991 όπου συναντήθηκε με τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ,μέλη της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αμερικανούς γερουσιαστές, για να ευαισθητοποιήσει την επικείμενη γενοκτονία τών Yanomami στο τροπικό τους δάσος που προκαλείται από θανατηφόρες επιδημίες και χρόνια βία.

Από τότε έχει ταξιδέψει εκτενώς,προωθώντας την προστασία του Αμαζονίου από την καταστροφή από την εξόρυξη,την εκτροφή βοοειδών,την υλοτομία,την κατασκευή δρόμων και τίς πυρκαγιές.

Το 2010 έγραψε το The Falling Sky,το πρώτο βιβλίο τών Yanomami.
Μια εξερεύνηση της κοσμολογίας του Yanomami,καθώς και μια βαθιά συγκινητική περιγραφή του αγώνα του λαού του για την επιβίωση από τίς επιδημιες και την βία,πού περιγράφηκε από τον διευθυντή της Survival Stephen Corry ως "ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της εποχής μας".

Ο Davi απειλείται συχνά από τους ανθρακωρύχους και τους πολιτικούς που στοχεύουν τους πόρους μέσα στο έδαφος του Yanomami.
Ζει στην κοινότητα του,το Watoriki (το Windy Mountain),καί ασκεί τον Σαμανισμό.

Ο πατέρας του,ο Lourival, ήταν ένας από τους παλαιότερους και πιο σεβαστούς σαμάνους Yanomami.
Είναι παντρεμένος με τη Φάτιμα και έχουν έξι παιδιά και πολλά εγγόνια.Εχει κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της ζωής του,συμπεριλαμβανομένου του βραβείου UN Global 500,καθώς και μια έντιμη αναφορά από την κριτική επιτροπή του βραβείου Bartolomé de las Casas τΉς Ισπανίας.

Ο Davi δήλωσε : "Είμαι πολύ χαρούμενος που μέ το βραβείο RLA οι άνθρωποι δεν με ξεχάσουν.Έχει έρθει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.Είμαι πολύ χαρούμενος,πού μέ εμπιστεύονται όπως και εκείνους που υπερασπίζονται το δάσος και τον πλανήτη Γη.Αυτό μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να υπερασπιστώ την ψυχή τού Αμαζονίου.
«Εμείς, οι λαοί του πλανήτη, πρέπει να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά,όπως μας διδάσκει ο Ομάμε (ο δημιουργός) γιά να ζούμε καλά,να φροντίζουμε τη γη μας,ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν.
"Έχω εμπιστοσύνη στο έργο της Survival International.Είναι 50 ετών και συνεχίζει να μας υποστηρίζει,και συνεχίζει να αγωνίζεται και να βοηθάει τον λαό μου ».
Ο διεθνής διευθυντής τής Survival Stephen Corry δήλωσε σήμερα:

"Ο Davi είναι μοναδικός.Η ιδεολογία του συνεχώς ενημερώνεται από τον σαμανισμό του.Το βιβλίο του είναι η πιο λεπτομερής και ειλικρινής περιγραφή των πεποιθήσεων του Αμαζονίου που έχουν καταγραφεί ποτέ.Εξακολουθεί να μην υπονομεύεται από τα υποτιθέμενα οφέλη του βιομηχανοποιημένου κόσμου,τον οποίο βλέπει με διεισδυτικό βλέμμα.Παραμένει η πιο συνεπής και αποτελεσματική αυτόχθονη φωνή που υπερασπίστηκε την Αμαζονία και επομένως τον ευρύτερο κόσμο μας.Η Survival International έχει υποστηρίξει τούς Yanomami για 50 χρόνια και έχει συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια.Κανείς δεν αξίζει περισσότερο αυτό το βραβείο. 
Σημειώσεις από τούς συντάκτες τής Survival International :

Τα τελευταία χρόνια στη περιοχή Yanomami έχουν εισβάλλει πάνω από 10-20.000 χρυσοθήρες οι οποίοι έχουν μολύνει τους ποταμούς με υδράργυρο και έχουν επιτεθεί στους κατοίκους της.
Ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους βρίσκονται μόλις λίγα μίλια από τις  κοινότητες Yanomami.
Το 2004,ο Davi ίδρυσε τη Hutukara, την ένωση Yanomami,η οποία υποστηρίζει τα δικαιώματα τους και διαχειρίζεται έργα προστασίας της γης,τής εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης.Είναι σήμερα πρόεδρός της.
Νωρίτερα φέτος,αυτός όπως και άλλοι ηγέτες αυτόχθονων διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία για τα ιθαγενή δικαιώματα παγκοσμίως,ενάντια στον πόλεμο πού τούς έχει κυρήξει ο Bolsonaro .

Οι άλλοι νικητές του φετινού βραβείου είναι: Greta Thunberg, Aminatou Haidar και Guo Jianmei,όλοι μοιράστηκαν τό βραβείο συγκινημένοι.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.

ΠΗΓΗ: Survival International


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...