Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους κατά του αντεργατικού “Αναπτυξιακού” Νομοσχεδίου


Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα, 24/9, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δίνοντας μία πρώτη αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στην προωθούμενη από αυτή, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, συρρίκνωση του απεργιακού δικαιώματος, υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και περιορισμό του δικαιώματος των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.
Οι εργαζόμενοι με την αγωνιστική συμμετοχή τους γύρισαν την πλάτη στην συμβιβασμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της, που πολέμησαν αυτή την απεργία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κηρύξουν άλλη απεργία στις 2/10.
Στην Αθήνα, παρά τη βροχή, χιλιάδες απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ και πολλών δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και συμμετείχαν στην πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Τον τόνο έδωσαν με μαζικά μπλοκ διαδηλωτών το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η ΠΟΠΟΚΠ, η ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΜΕΤΑ κλπ
Το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε ήταν «κάτω τα χέρια από την απεργία, τους λαϊκούς αγώνες και τα σωματεία», ενώ ακούστηκαν και συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια από την απεργία – Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία»«Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών – Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».
Ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην πορεία, γιατί είναι αυτός, που ως Υπουργός Οικονομικών, ψήφισε, ενσάρκωσε και εφάρμοσε το τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα συνυπέγραψε μαζί με την Αχτσιογλου την τροπολογία για παρεμπόδιση των απεργιακών αποφάσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία, αφού έβαλαν ως όρο να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50% συν 1 των μελών τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ να προωθεί τώρα ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση αυτού του δικαιώματος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους καναπέδες των σπιτιών.
Μαζική και αγωνιστική ήταν και η ξεχωριστή, για άλλη μία φορά, συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και η πορεία που ακολούθησε στη βουλή.
Εκτός από τον διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν και την κήρυξη της απεργίας των ναυτεργατών ως παράνομης από το Πρωτοδικείο Πειραιά, πραγματοποιώντας την απεργία και περιφρουρώντας την από τα ξημερώματα στα λιμάνια.
Παρεμπόδιση της απεργίας επιχείρησε και η ΕΛ.ΑΣ. με την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης 8 μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων, που ενημέρωναν συναδέλφους τους για την απεργία. Οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά από συγκέντρωση δεκάδων οικοδόμων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.
iskra.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...