Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019

Έι πειρατή – Έλληνας εφοπλιστής καταδικάστηκε για ασφαλιστική απάτη ύψους 77 εκ. δολαρίων


Η Ελλάδα που ξυπνά νωρίς, η Ελλάδα που τολμά και καινοτομεί για άλλη μια φορά μας δοξάζει στα πέρατα της οικουμένης. Ο εφοπλισμός μας ειδικότερα, αυτός ο ευαίσθητος κλάδος για τη διαφύλαξη του οποίου το ελληνικό κράτος προσφέρει μόλις μερικές δεκάδες φοροαπαλλαγές αποδεικνύει ότι εκπρόσωποί του αποτελούν αντάξιους απογόνους του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ενώ λοιπόν η διεθνής πτώση στα ναύλα από το 2008 ταλάνιζε τους αναξιοπαθούντες πλοιοκτήτες, ένας εξ αυτών, ο Μάριος Ηλιόπουλος, έκανε το 2011 την κρίση ευκαιρία, επιστρατεύοντας ένα σχέδιο άξιο για σενάριο του Χόλιγουντ για να ξελασπώσει.
Σκηνοθέτησε λοιπόν πειρατική επίθεση στο πλοίο του Brilliante Virtuoso έξω από το Άντεν, προκειμένου να διεκδικήσει μετά από την ασφαλιστική εταιρεία το ποσό των 77 εκ. δολαρίων. Κάτι που δεν έκανε μόνος του προφανώς, αλλά μαζί με τον πλοίαρχο και τον α’ μηχανικό, σε συνεννόηση με έξι αξιωματικούς του λιμενικού της Υεμένης.
Ενώ λοιπόν στις 6 Ιούλη 2011 το Brilliante Virtuoso βρισκόταν 20 μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, στη διάρκεια δρομολογίου από την Ουκρανία στην Κίνα, για μεταφορά πετρελαίου αξίας 100 εκ. δολαρίων, εξέπεμψε σήμα για επίθεση από Σομαλούς πειρατές, οπλοφορούντες, που έριξαν χειροβομβίδα στο πλοίο προκαλώντας πυρκαγιά που το κατέστρεψε ολοσχερώς.
Τα 26 μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από αμερικανικό πλοίο, το οποίο πάντως δε διαπίστωσε παρουσία πειρατών. Στις έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν στοιχεία για χρήση καλάσνικοφ, όχι όμως μικρών όπλων.
Επειδή τα λεφτά που διακυβεύονταν ήταν πολλά, η εταιρεία έβαλε ερευνητές να ψάξουν το θέμα ανάμεσά τους και το Βρετανό Ντέιβιντ Μόκετ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Υεμένη, όπου αναζητούσε στοιχεία. Όπως καλώς γνωρίζουμε κι από άλλες περιπτώσεις, το να βρίσκεσαι στο δρόμο εφοπλιστών για τους λάθους λόγους ενδέχεται να συνοδευτεί από τεράστια ατυχία που μεταφράζεται σε απότομη πτώση του προσδόκιμου ζωής.
Ο Ηλιόπουλος βέβαια εξανέστη από την παρουσία των ιδιωτικών ερευνητών, που προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικούς φακέλους, διαβατήρια και αρχεία πτήσεων του ίδιου και των συνεργατών του, γεγονός που δεν έκρυψε στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι της ασφαλιστικής από την άλλη, του αντιγύρισαν ότι ο ίδιος ευθύνεται για κλοπή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
Τελικά ο Βρετανός δικαστής δεν πείστηκε από το ελληνικό δαιμόνιο, όντας προφανώς ζηλόφθων και ανθέλληνας, αφού αποφάσισε πως«Η δομική ολική απώλεια του “Brillante Virtuoso” προκλήθηκε με δόλο του ιδιοκτήτη, κ. Ηλιόπουλου» και πως «τα κίνητρα των ενόπλων δεν ήταν να κλέψουν, να ζητήσουν λύτρα για το σκάφος ή να κλέψουν από το πλήρωμα, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει ασφαλιστική απάτη».
Μη δουν άνθρωπο να ξεφεύγει δημιουργικά από τα οικονομικά του αδιέξοδα, αμέσως να τον πουν απατεώνα. Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοια πλήγματα στην αριστεία;
Με πληροφορίας από BloombergΣχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...