Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Η Γκρέτα και τα «άλλα» παιδιά.

Παναγιώτης Οικονομίδης


Στην πολιτική σκηνή οι δύο τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα ήταν η δεκαετίες που προβάλλονταν οι «νέοι και άφθαρτοι» σε αντιδιαστολή με τους «γέρους» που είχαν το βεβαρημένο παρελθόν του 2ου ΠΠ και των άλλων περιφερειακών πολέμων. Παράλληλα το μοντέλο αυτό εξυπηρετούσε και την ανερχόμενη κάστα των στελεχών της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Μόλις σε 10 χρόνια η ιδέα αυτή φθάρηκε τόσο πολύ στην συνείδηση της κοινωνίας που κανείς δεν θέλει να ακούσει για νέα πρόσωπα. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί με τους νεολαίους στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Ο ιμπεριαλισμός φθείρει τους εν δυνάμει αντιπάλους του. Φθείρει την δημιουργική και κινούσα δύναμη της κοινωνίας. Βέβαια πολύ σύντομα αυτό θα το πληρώσει ακριβά γιατί δεν θα έχει πλέον αποθέματα δημιουργικού δυναμικού για να προχωρήσει.

Η επόμενες δεκαετίες θα είναι η δεκαετίες των γερόντων. Οι υπερήλικες καπιταλιστές αλλά και οι πολιτικοί ταγοί τους θα κατακάτσουν σαν την σκόνη του χρόνου πάνω στην ιστορία.

Το καιρό που η επιστήμη ήταν υπό διωγμό, η δυτική χριστιανική κοινωνία έκαιγε τις μάγισσες στην πυρά και σκόρπιζε την στάχτη της.

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν καίει τις μάγισσες πλέον.

Τις κάνει προμάχους της «κλιματικής αλλαγής».

Τώρα στέλνουν την Γκρέτα να ρίξει αυτήν την στάχτη στα ορθάνοιχτα μάτια των νέων που προσδοκούν ένα νεύμα.

Η σκέψη που προσπαθεί να προσεγγίσει το νέο-μετά οφείλει να διαβεί την διακεκαυμένη ζώνη της περιόδου που διανύουμε με βασικό συστατικό της την δημιουργικότητα, την καθαρή ματιά και την ανυπομονησία των νέων. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μη επαρκές για την νέα κατάσταση. Θα πάει μόνο μέχρι ένα σημείο.Παναγιώτης Οικονομίδης: Σχετικά με τον συντάκτη

Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...