Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Ο Μοράλες αποδέχτηκε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό


Ενώ πολλά διεθνή ΜΜΕ αρνούνται ακόμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο πραξικόπημα για όσα συμβαίνουν στη Βολιβία από την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Οκτωβρίου κι έπειτα, η κρίση στη Λατινοαμερικάνικη χώρα κορυφώθηκε την Κυριακή, με τον εξαναγκασμό του προέδρου Έβο Μοράλες σε παραίτηση. Σήμερα Τρίτη, με τις απειλές και την τρομοκρατία των πραξικοπηματιών να συνεχίζονται, ο Μοράλες αποδέχτηκε το πολιτικό άσυλο που του προσέφερε το Μεξικό.

Η πρόταση για πολιτικό άσυλο από το Μεξικό ήρθε χθες, έπειτα από την παραίτηση του Μοράλες και ενώ η βία των πραξικοπηματιών δεν κάμφθηκε. O ακροδεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουίς Φερνάντο Καμάτσο ανακοίνωσε ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης του Μοράλες και οι πραξικοπηματίες συνέλαβαν το προεδρείο της εκλογικής επιτροπής της χώρας.
Right-wing coup leaders arresting senior members of Morales' government. Masked armed men rounding up Bolivian leftists. Far-right leader Camacho putting an arrest warrant out for Evo Morales.

This is Bolivia after the coup.

423 people are talking about this

Οι επιθέσεις σε σπίτια μελών της κυβέρνησης συνεχίστηκαν, με το σπίτι του ίδιου του Μοράλες (σύμφωνα με τον ίδιο και το σπίτι της αδερφής του) να μη γλυτώνει από την καταστροφή.

In Bolivia a mob of coup backers broke into and ransacked president Evo Morales' home. Over the last week many homes belonging to left-wing and Indigenous lawmakers have been burned and destroyed by Bolivia's racist right-wing mobs.
112 people are talking about this

Η αποδοχή της προσφοράς για πολιτικό άσυλο ανακοινώθηκε από τον Μοράλες και επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικό Μαρσέλο Εμπράρντ, ο οποίος σχολίασε για την κατάσταση στη Βολιβία: «Είναι πραξικόπημα διότι ο στρατός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου, κάτι που παραβιάζει τη συνταγματική τάξη της χώρας αυτής».

Ο Μοράλες στο tweet με το οποίο ανακοίνωσε την φυγή του στο Μεξικό δηλώνει ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση της κυβέρνησης του Μεξικό «για να προστατευθεί η ζωή μας», έπειτα από τις απειλές για τον ίδιο και την οικογένειά του. Χαρακτήρισε την επιλογή φυγής ως «επίπονη», αλλά δήλωσε «Σύντομα θα επιστρέψω με περισσότερη δύναμη και ενέργεια».
Hermanas y hermanos, parto rumbo a México, agradecido por el desprendimiento del gobierno de ese pueblo hermano que nos brindó asilo para cuidar nuestra vida. Me duele abandonar el país por razones políticas, pero siempre estaré pendiente. Pronto volveré con más fuerza y energía.
76.3K people are talking about this

Κανείς δε γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι για την πολιτική κατάσταση στη Βολιβία. Οι πραξικοπηματίες, έχοντας τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας καταγγέλλεται ότι συνεχίζουν τις ρεβανσιστικές επιθέσεις εναντίον υποστηρικτών της κυβέρνησης Μοράλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλειοψηφία της βάσης πολιτών που στηρίζουν τον Έβο Μοράλες αποτελείται από αυτόχθονες, ιστορικά θύματα θεσμοποιημένου ρατσισμού στη Βολιβία. Μεγάλο μέρος του μίσους των πραξικοπηματιών και των οπαδών τους – κατά κύριο λόγο λευκοί και mestizos (μιγάδες) – στράφηκε εναντίον των αυτοχθόνων, με διαδηλωτές υπέρ της αντιπολίτευσης να καίνε τη σημαία Whipala, σύμβολο των αυτοχθόνων της Βολιβίας, που με το νέο Σύνταγμα της χώρας το 2009, έγινε η δεύτερη επίσημη σημαία του κράτους.
La whipala es símbolo de resistencia de los pueblos indígenas del Abya Yala. Esta imagen resume una de las razones del golpe contra @evoespueblo.
1,168 people are talking about this


O Μοράλες είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, πριν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη βία των πραξικοπηματιών. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από την προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας και μέλος του κεντρο-δεξιού κόμματος των Δημοκρατικών, Jeanine Áñez, αν και πότε θα διεξαχθούν εκλογές, και εάν θα επιτραπεί στον Έβο Μοράλες να συμμετάσχει σε αυτές.

Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...