Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019

«Πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση - Τα «καρφιά» και οι διαφωνίες


Σε… πολεμικό έφερνε το κλίμα στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα «πυρά» ήταν ανάμεσα στους «συντρόφους» που επιθυμούν τη διεύρυνση κι εκείνους που θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει πιστός στις αριστερές του καταβολές.Σχετικά άρθρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε απέλπιδα προσπάθεια να κινηθεί σε ενωτικό κλίμα. «Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», τόνισε.

Από εκεί και πέρα, κατεγράφησαν μια σειρά από αντιρρήσεις τόσο για το εύρος όσο και για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης. Σημαντικότερη εξ αυτών η παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το Κεντρικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου και δημοσιοποίησε τις ενστάσεις του στο κείμενο απόφασης το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και μοιράστηκε στην αίθουσα του Συνεδρίου, καταθέτει τις ενστάσεις της για τη μεταγραφολογία, καταγγέλλει προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης ενώ ασκεί και κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

«Για εμάς το δίλημμα “παλιός ή νέος ΣΥΡΙΖΑ”, “μαζικός ή 3% ΣΥΡΙΖΑ” είναι ένα αποπροσανατολιστικό ερώτημα που μπορεί να προσφέρει μόνο λάθος απαντήσεις. Για εμάς, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε τον κόσμο που θα έρθει στο χώρο μας να τον αξιοποιήσουμε και να τον εμπλέξουμε ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται. Αυτή η συνολική πρόταση απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνες και της ηγεσίας του Κόμματος, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ήσσονος σημασίας και μηδαμινού πολιτικού επιδίκου», σημειώνει η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας.

«Δηλώνουμε με σαφήνεια και προς πάσα κατεύθυνση, πως για εμάς ο πολιτικός διάλογος δεν είναι παζάρι των ειδικών και πεφωτισμένων, αλλά μια αμφίδρομη διαδικασία βάσης και ηγεσίας. Για την Αριστερά, η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι μια απλή διαδικασία μεταγραφολογίας προσωπικοτήτων για να περιορίζεται σε εντολές, με τελεσίγραφα, εκβιασμούς και συμφωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει: «προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχαν και οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Φίλης άφησε αιχμές για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης λέγοντας: «Αυτό το "μαζί" για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητα της μετά τα μνημόνια». Έκανε, επίσης, κριτική για την τετραετία λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση αποτύχαμε και τη ρύθμιση για τα Media και στην ΕΡΤ», φωτογραφίζοντας τον Νίκο Παππά.

Ο Πάνος Λάμπρου κατέθεσε την άποψη ότι το “εμείς” που συγκροτείται, έχει συγκεκριμένες Αρχές. Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ άρα δεν χωράει σε αυτόν οποιοσδήποτε τάχθηκε κατά, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Απόστολο Γκλέτσο, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δέχεται μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να κρατάνε πανό που να γράφει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι δείχνοντας τον βουλευτή Λάρισας, Κόκκαλη.

Σε εντελώς άλλο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος σημείωσε ότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών, αφήνοντας, παράλληλα αιχμές στην εσωκομματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Προφανώς όλοι θέλουμε διεύρυνση αλλά δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς όλοι θέλαμε ανοιχτά δημοτικά σχήματα αλλά για κάποιο λόγο δεν το εφαρμόσαμε».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε σε διαφορετικές δυνάμεις «που συγκλίνουν σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευρύτερης αποδοχής. Έτσι οδηγηθήκαμε στο ώριμο βήμα ανασυγκρότησης του κόμματος». «Για να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια θα πρέπει ακομπλεξάριστα να αποτιμήσουμε τη μοναδική εμπειρία μας, την κυβερνητική μας εμπειρία, τι κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Όταν έχεις το θάρρος να κάνεις ιεραρχήσεις και να μιλήσεις και για λάθος βήματα. Να μην διολισθήσουμε στην κακιά παράδοση και να αναγάγουμε σε σημαντικά άλλα ζητήματα όπως πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος. Ποιος αμφισβητεί τον Τσίπρα; Αυτή η εργαλειοποίηση μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τη φυσιογνωμία», ανέφερε ακόμη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα. «Έχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικός άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός;», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων.

«Όσοι ερχόμαστε, ερχόμαστε με σεβασμό στην αριστερά. Ήμασταν στην ίδια όχθη του ποταμού», είπε από την πλευρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, τότε συγκροτήθηκε η προοδευτική συμμαχία. Τώρα δεν έρχονται για να πάρουν θέση, για συναλλαγή», πρόσθεσε.

parapolitika.gr


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...