Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Η Σπάρτη της αλληλεγγύης


Στη Σπάρτη, όπως σε κάθε πόλη, υπάρχουν οι άνθρωποι και οι μισάνθρωποι. Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν (βίντεο εδώ κι εδώ) από την «υποδοχή» λίγων ρατσιστοειδών (ή έστω ξενοφοβικών) στους πρόσφυγες, περνάνε στην άκρη όταν ο λαός οργανώνεται και δηλώνει την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους. 
Μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Σπάρτης που συστάθηκε και διαρκώς μεγαλώνει.  Σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανάρτηση της Επιτροπής στη σελίδα της στο facebook:  «Μαζί μας είναι το Σωματείο των συνταξιούχων (που μας φιλοξενεί και στο χώρο του αλλά και θα δώσει πράγματα που χρειάζονται οι πρόσφυγες τα οποία είχαν μαζευτεί παλαιότερα για άλλους σκοπούς), η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, το Κοινωνικό Φαρμακείο Σπάρτης και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που επιθυμούν να τρέξουμε στο άμεσο μέλλον καλλιτεχνικές δράσεις για τους πρόσφυγες! Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα ανακοινώσουμε λίστα με τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται στις άμεσες ανάγκες των προσφύγων. Ας προσεγγίσουμε όσοι θέλουμε να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Στείλτε μας μήνυμα στο Facebook ή στο email μας spartisolidarity2019@gmail.com».
Ακολουθεί το πρώτο κείμενο της Επιτροπής που δηλώνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες:
Η νεολαία της Σπάρτης στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα πολέμου και ξεριζωμού, που βρίσκονται στην πόλη μας. Δεν μένουμε αδιάφοροι απέναντι στη δυστυχία συνανθρώπων μας και μικρών παιδιών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας ενός πολέμου που φέρει τη σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, εμείς παίρνουμε θέση έτσι ώστε να υπάρξει ένα βήμα, μία στέγη και για την υπόλοιπη κοινωνία να μιλήσει αλλά και να πράξει ανθρώπινα. Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και καλούμε όσους δεν κρίνουν τον συνάνθρωπο με βάση το χρώμα ή τη θρησκεία, να διεκδικήσουν για εκείνους που ακόμα δεν έχουν  “φωνή “, να τους στηρίξουν στη νέα αρχή, μετά από τις δίνες των πολέμων, του ξεριζωμού, του ταξιδιού στις ”νεκρές θάλασσες” και του εγκλεισμού σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spot).
Θεωρούμε καθήκον μας να τους συμπαρασταθούμε, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Έχουμε κοινές αγωνίες, πολλά κοινά προβλήματα. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο! Ξέρουμε τον υπεύθυνο του προβλήματος. Είναι αυτοί που πραγματοποιούν τους πολέμους, υπογράφουν στρατιωτικές συμφωνίες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε συνένοχο! Είναι οι ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειες μας.
Διεκδικούμε:
● Να σταματήσει να ισχύει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες εδώ και δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο τους, στον προορισμό που επιθυμούν ή έχουν οικογένεια.
● Μέτρα προστασίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες.
● Να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά των προσφύγων που θα επιλέξουν να μείνουν στη χώρα. Να εξασφαλιστεί η διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.
● Να προσληφθούν δάσκαλοι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς.
● Να παρθούν όλα τα μέτρα στήριξης και βοήθειας να μάθουν τη γλώσσα μας, να προσαρμοστούν και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία».


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...