Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Για δες ποιοι μιλούν για αξιοκρατία στα Νοσοκομεία! Οι Συριζαίοι!!!!


Σαράντα οχτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσαν ερώτηση και αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Βασίλη Κικίλια, ζητώντας του να προσκομίσει στη Βουλή τα βιογραφικά των διοικητών, καθώς και τα πρακτικά της Επιτροπής Αξιολόγησης με τις αιτιολογούμενες εισηγήσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι ερωτώντες βουλευτές, ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πίνακες προσώπων από τους οποίους απουσιάζουν οι τεχνοκράτες των υπηρεσιών υγείας και υπέρ-εκπροσωπούνται κομματικά στελέχη και πολιτευτές της ΝΔ και καταγγέλλοντάς την για εδραίωση σκληρού πελατειακού κράτους στο ΕΣΥ,  που πλήττει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία με στόχο την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης.
Είναι εντυπωσιακό ότι μιλούν για αποκοματικοποίηση του κράτους και αξιοκρατία στα Νοσοκομεία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στα τεσσεράμισι χρόνια που ήταν κυβέρνηση έγιναν τα παρακάτω:
  1. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 πρότεινε διαφορετικό μοντέλο διοίκησης στα Νοσοκομεία, όταν έγινε κυβέρνηση επέλεξε τις διοικήσεις εφαρμόζοντας το νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι επιλογές των διοικήσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν με  αδιαφάνεια, αφού ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μόρια των επιτυχόντων και των αποτυχόντων διοικητών (αν υπήρχαν). Το μόνο που δόθηκε στη δημοσιότητα τότε ήταν τα βιογραφικά των επιτυχόντων, όπως είχε κάνει και η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2012. Δεν δημοσιοποιήθηκε όμως ποτέ κανένας πίνακας μορίων επιτυχόντων και αποτυχόντων,ενώ το 2015 υπήρξαν περιπτώσεις διαμαρτυριών υποψηφίων που ποτέ δεν κλήθηκαν στην περιβόητη συνέντευξη της σχετικής επιτροπής. Ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε κανένα πρακτικό της επιτροπής που απλά εισηγήθηκε στους υπουργούς υγείας Ξανθό και Πολάκη κάποια ονόματα υποψηφίων, ενώ η επιλογή έγινε από τους Ξανθό και Πολάκη με κύριο κριτήριο τη αφοσίωση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξαν δεκάδες συνδικαλιστικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκαν διοικητές Νοσοκομείων από τους Ξανθό και Πολάκη. Δείτε σχετικό παλαιότερο δημοσίευμα της σελίδας μας ΕΔΩ.
  2. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε για τέσσερα και πλέον έτη, στα δημόσια νοσοκομεία δεν έγιναν διαδικασίες κρίσεων για την επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών και δεν εφαρμόστηκε ο σχετικός νόμος του 2016 για τις κρίσεις. Αντίθετα οι διοικητές των Νοσοκομείων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν αυτό που γινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προχώρησαν σε εκατοντάδες  τοποθετήσεις και αντικαταστάσεις προϊσταμένων και διευθυντών με μοναδικό κριτήριο το αν ήταν θετικά προσκείμενοι  στη διοίκηση και στην κυβέρνηση. Η ευνοιοκρατία και η αναξιοκρατία στην επιλογή της ιεραρχίας στα δημόσια Νοσοκομεία συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε σχετικά παλαιότερα δημοσιεύματα  της σελίδας μας  ΕΔΩ και ΕΔΩ.
  3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων από τη διαδικασία της κινητικότητας στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ρουσφετοκρατία στον κρίσιμο τομέα των μετατάξεων και μετακινήσεων νοσηλευτικού προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Ενώ υπήρχε πρόταση να υπάρξει νέο σύστημα μετατάξεων στα Νοσοκομεία με μοριοδότηση και διαφάνεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την υλοποίησε  και συνέχισε για ψηφοθηρικούς λόγους να κάνει προσωπικές εξυπηρετήσεις (ρουσφέτια) σε εκατοντάδες εργαζόμενους που είχαν την αγωνία της μετάταξης στον τόπο κατοικίας τους. Δείτε σχετικό παλιότερο δημοσίευμα της σελίδας μας  ΕΔΩ.
  4. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις τοποθετήσεις κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος  σε διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού χωρίς καμιά διαφάνεια και αξιοκρατία. Τοποθετήσεις με μοναδικό κριτήριο την αφοσίωση στις διοικήσεις των Νοσοκομείων και στην κυβέρνηση έγιναν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Νοσοκομείων, σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων και αλλού. Δείτε παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα της σελίδας μας ΕΔΩ.
Η  ζοφερή πραγματικότητα που θέλουν να ξεχάσουν σήμερα οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η απαίτηση εφαρμογής των σκληρών μνημονιακών  μέτρων επέβαλε και επιβάλει την τοποθέτηση πειθήνιων υπαλλήλων στις θέσεις ευθύνης προκειμένου αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι τακτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην επιλογή διοικητών και στελεχών μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, αφού επί της ουσίας αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.
Δυστυχώς, όσο στη χώρα μας εφαρμόζονται στο χώρο της δημόσια υγείας (και γενικότερα) νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές συρρίκνωσης και απαξίωσης του δημόσιου τομέα, η αναξιοκρατία και η ρουσφετοκρατία στη δημόσια διοίκηση θα συνεχίζονται.Μοναδικός τρόπος να σταματήσουν αυτά, είναι η  ανατροπή των πολιτικών αυτών με συνεχείς αγώνες των εργαζομένων και του λαού.


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...