Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Διοικητές νοσοκομείων: Άσχετοι με το αντικείμενο αλλά με κομματική προϋπηρεσία


Θυελλα αρνητικών σχολίων για την κυβέρνηση συνεχίζουν να προκαλούν οι διορισµοί των νέων διοικητών στα νοσοκοµεία, αφού η σύνθεση των 111 προσώπων που επελέγησαν για να στελεχώσουν το ΕΣΥ περιλαµβάνει σε µεγάλο ποσοστό πρόσωπα που είναι άσχετα µε το αντικείµενο της Υγείας.
Εξετάζοντας το προφίλ των νέων διοικητών, εντοπίζει κανείς, εκτός από τα κοµµατικά στελέχη, έναν έµπορο λαδιού, έναν γυµναστή-προπονητή, δασκάλους, αρκετούς συνταξιούχους και φυσικά πολλούς υποψηφίους µε το κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας, ενώ και σε αυτήν την επιλογή οι γυναίκες αποτελούν μάλλον είδος προς εξαφάνιση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 111 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που διορίζονται, µόλις 19 είναι γυναίκες, και µάλιστα οι 10 από αυτές είναι αναπληρώτριες. Είναι ενδεικτικό ότι στην 5η Υγειονοµική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δεν υπάρχει ούτε µία γυναίκα στη λίστα µε τους νεοδιορισθέντες διοικητές νοσοκοµείων, ενώ µόλις µία αναπληρώτρια υπάρχει στην 7η Υγειονοµική Περιφέρεια Κρήτης.
Στο σκοτάδι παραμένουν και τα βιογραφικά των νέων στελεχών του ΕΣΥ, αφού για πρώτη φορά το υπουργείο Υγείας δεν δηµοσιοποίησε κανένα στοιχείο, ούτε καν το όνοµα πατρός των διορισθέντων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Εκτός από την τοποθέτηση του 80χρονου γαλάζιου πολιτευτή στο νοσοκομείο Καρδίτσας, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που πραγματικά είναι εξώφθαλμες. 
Όπως αναφέρει το Έθνος:
Ο νέος διοικητής του Ασκληπιείου της Βούλας, Ανδρέας Πλεµµένος, διαθέτει αξιόλογα πτυχία µεν, αλλά δεν έχει σχέση µε την Υγεία, καθώς έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών µε τον χώρο εµπορίας και εξαγωγής ελαιολάδου, αλλά και αγροτικών προϊόντων.
Στο Νοσοκοµείο Κιλκίς, νέος διοικητής ορίσθηκε ο Γιάννης Ανδρίτσος, που είναι γυµναστής στο επάγγελµα, πτυχιούχος του Tµήµατος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει και προπονητής της οµάδας ποδοσφαίρου του Εδεσσαϊκού.
Στο ογκολογικό νοσοκοµείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» αναλαµβάνει ο Θεόδωρος Τσουρούλας. Επίσης ουδεµία σχέση µε την Υγεία, αφού είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην δηµοτικός σύµβουλος του ∆ήµου Αθηναίων, παλαιός στενός συνεργάτης του σηµερινού προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου της Αθήνας Χρήστου Τεντόµα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε εργαστεί και στο ιδιαίτερο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Ενας ειδικός στους υπολογιστές και στην πληροφορική, ο Γρηγόρης Χάτσιος, αναλαµβάνει στο Νοσοκοµείο Καστοριάς.
Ενας δάσκαλος, ο Ηλίας Πλιόγκας, µε κομματική προϋπηρεσία αναλαµβάνει το Νοσοκοµείο Ηµαθίας. Ο κ. Πλιόγκας είναι εκπαιδευτικός από τα Γιαννιτσά, ενώ έχει υπάρξει νοµαρχιακός σύµβουλος Πέλλας και, εκτός των άλλων, ήταν και υποψήφιος δήµαρχος Γιαννιτσών.
Και φυσικά υπάρχουν δεκάδες που έχουν σημαντική κομματική δράση.

Μαχαίρι στις παροχές προς τους νέους διοικητές

Γεγονός είναι ότι παρότι οι αρμοδιότητες των νέων διοικητών είναι σημαντικά αυξημένες, οι µισθοί τους πλέον έχουν κουρευτεί δεόντως. Ειδικότερα, οι διοικητές νοσοκοµείων εισπράττουν από 2.800 έως 2.900 ευρώ καθαρά για νοσηλευτικά ιδρύµατα µε πάνω από 400 κλίνες, ενώ οι υποδιοικητές 1.900 ευρώ καθαρά. Για τα µικρότερα νοσοκοµεία οι αµοιβές είναι χαµηλότερες. Σε νοσοκοµεία κάτω των 400 κλινών ο διοικητής λαµβάνει µισθό όσα εισπράττει ο υποδιοικητής στα µεγάλα νοσοκοµεία, δηλαδή 1.900 ευρώ καθαρά.
Σε ό,τι αφορά στις επικοινωνίες, ενώ παλαιότερα δικαιούνταν και κινητό τηλέφωνο, σήµερα θεωρητικά έχει καταργηθεί αυτό το όφελος. Ωστόσο, µε απόφαση του ∆Σ του νοσοκοµείου µπορεί να εγκριθεί η κάλυψη των επικοινωνιών του διοικητή (τηλεφωνική σύνδεση µόνο). Οµως η χρήση του τηλεφώνου εγκρίνεται µόνο για υποθέσεις του νοσοκοµείου.
Σε ό,τι αφορά τις µετακινήσεις, παλιά οι διοικητές είχαν στη διάθεσή τους και υπηρεσιακό αυτοκίνητο, το οποίο βέβαια οι περισσότεροι χρησιµοποιούσαν και για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Σήµερα µπορεί να γίνει χρήση του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του νοσοκοµείου µόνο για υποθέσεις που σχετίζονται µε το ΕΣΥΣχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...