Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020

Το όνομα του Σαχζάτ Λουκμάν – Τον δολοφόνησαν οι ναζί


Τον λέγανε Σαχζάτ Λουκμάν. Ήταν 27 χρονών. Μετανάστης από το Πακιστάν. Δούλευε εργάτης. Κυκλοφορούσε με ένα κίτρινο ποδήλατο. Τον δολοφόνησαν οι ναζί στα Πετράλωνα πριν έξι χρόνια, με επτά μαχαιριές.  Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τίποτα. 
 
Ηταν χαράματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013 όταν έχασε τη ζωή του ο Σαχζάτ Λουκμάν. Πήγαινε για δουλειά με το ποδήλατο. Για τη δολοφονία του έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών οι χρυσαυγίτες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, σε ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά με αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου. Είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τίποτα. 
 
«Έσπασαν» τα ισόβια.
 
Τον περασμένο Μάιο (διαβάστε εδώ) το Μικτό Ορκωτό Εφετείο εξέδωσε την απόφαση του για την δολοφονία του κηρύσσοντας ομόφωνα ενόχους τους δύο δράστες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κρίνοντας την πράξη τους, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο του ποινικού κώδικα που αναφέρεται σε εγκλήματα μίσους λόγω διαφορετικότητας του θύματος.Παρ’ όλα αυτά η αναγνώριση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ελαφρυντικών στους δύο δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν «έσπασε» την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή 21 ετών και 5 μηνών στους Διονύση Λιακόπουλο και Χρήστο Στεργιόπουλο τους οποίους κήρυξε νωρίτερα ενόχους για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Με πλειοψηφία 6 προς έναν, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορουμένους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, γεγονός που επέδρασε στην επιμέτρηση της ποινής τους. Οι ποινές ανακοινώθηκαν μετά την απόφαση της ενοχής των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας με τον εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα τους.
 
Σε δήλωση του δικηγόρου  Θανάση Καμπαγιάννη μετά την ολοκλήρωση του Εφετείου των δολοφόνων του Λουκμάν. (Η απόφαση: Ένοχοι για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο και αναγνώριση του ρατσιστικού κινήτρου, αναγνώριση ελαφρυντικού καλής διαγωγής μετά την πράξη (κατά πλειοψηφία), ποινή 20 έτη κάθειρξη και 17 μήνες φυλάκιση και για τους δύο κατηγορούμενους) τόνιζε: 
“Η απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής των κατηγορουμένων δικαιώνει απόλυτα αυτό που η οικογένεια του Σαχζάτ Λουκμάν, η πολιτική αγωγή, η Πακιστανική Κοινότητα και το αντιφασιστικό κίνημα λέγαμε από την πρώτη στιγμή: ο θάνατος του Σαχζάτ ήταν αποτέλεσμα μια φριχτής ρατσιστικής δολοφονίας, σχεδιασμένης από πριν, από μαχαιροβγάλτες που βγήκαν νύχτα για να σκοτώσουν, και όχι βέβαια αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού δι’ ασήμαντον αφορμή. Το πόρισμα αυτό ειναι πλέον ομόφωνο και στο Εφετείο, όπως ήταν και στον πρώτο βαθμό. 14 δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν για αυτή την υπόθεση σε δύο βαθμούς. Και οι 14 ομοφώνησαν. Η αναγνώριση ελαφρυντικών στέλνει λάθος μήνυμα και είναι ανακόλουθη με το βασικό πόρισμα της αποδεικτικής διαδικασίας που είναι ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη ρατσιστική ενέργεια. Οριστική δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνον όταν οι ηγέτες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” που έσπειρε το ρατσιστικό δηλητήριο βρεθούν και αυτοί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής”».
 
«Ένα περιστατικό της στιγμής»!
 
Οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Λουκμάν απολογήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής (διαβάστε εδώ). Τι είπαν αυτά τα «μπουμπούκια»; 
 
«Δεν έχω σχέση με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι ρατσιστής […] και Έλληνας να ήταν, το ίδιο θα έκανα», είπε ο Διονύσης Λιακόπουλος.  Υποστήριξε ότι ήταν το θύμα αυτό που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του ίδιου και του συγκατηγορούμενού του, Χρήστου Στεργιόπουλου. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό κίνητρο εκ μέρους τους, καθώς δεν κατάλαβαν από την αρχή ότι επρόκειτο για αλλοδαπό, αφού, όπως είπε, «μας έβριζε στα ελληνικά». Σε επισήμανση του εισαγγελέα ότι προανακριτικά είχε πει πως στους έβριζε «σε γλώσσα που δεν καταλαβαίναμε», ο Λιακόπουλος απάντησε πως αρχικά ήταν στα ελληνικά και μετά στην άγνωστη σε αυτούς γλώσσα! 
 
Ο Χρήστος Στεργιόπουλος χαρακτήρισε τη δολοφονία «ένα περιστατικό της στιγμής» κατά το οποίο μαχαίρωσε έξι φορές «με αδύναμα χτυπήματα μόνο για να τον ενοχλήσει»! Ο Στεργιόπουλος αρνήθηκε στην απολογία του ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και περιέγραψε το έγκλημα ως έναν διαπληκτισμό από αυτούς που συμβαίνουν καθημερινά μεταξύ οδηγών! «Ένα περιστατικό της στιγμής», όπως είπε χαρακτηριστικά, «μία παρεξήγηση που δυστυχώς κατέληξε όπως κατέληξε». Σύμφωνα με τον Στεργιόπουλο ο 27χρονος εργάτης ήταν αυτός που προκάλεσε τον ίδιο και τον Διονύση Λιακόπουλο, καθώς τους έκλεισε τον δρόμο με το ποδήλατό του και κινήθηκε πρώτος προς αυτούς. Ο Λουκμάν, είπε, επιτέθηκε πρώτος στον Λιακόπουλο και ο ίδιος τον μαχαίρωσε έξι φορές για να τον «ενοχλήσει», ώστε να απεγκλωβίσει τον φίλο του από τη λαβή του! 
Τον Σαχζάτ Λουκμάν τον δολοφόνησαν οι ναζί.
Τον Παύλο Φύσσα, λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2013, τον δολοφόνησαν οι ναζί.  
Οι δολοφόνοι τους δεν είναι «κάποιοι εγκληματίες»
Οι δολοφόνοι τους είναι οι ναζί, που εγκληματούν – με συγκεκριμένα κίνητρα και δηλωμένο μίσος για τους ανθρώπους – γιατί είναι ναζί.- 
Δεν ξεχνάμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Τίποτα. 
***
Οι εικόνες στην κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος μας για τον Σαχζάτ Λουκμάν είναι από βίντεο του JailGoldenDawn (Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος).Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...