Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Εκατομμύρια Ιρακινοί στπυς δρόμους απαιτούν να φύγουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη χώρα


Οι Ιρακινοί sygkentr;vuhkan στη Βαγδάτη sse m;ia ter;astia pore;ia για να ζητήσουν το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μετά από εκτεταμένες δολοφονίες και αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν δήθεν σε αντιτρομοκρατικές δυνάμεις.

Ο Sayed Sadiq al-Hashemi, διευθυντής του Ιρακινού Κέντρου Σπουδών, δήλωσε ότι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια συμμετείχαν στις διαδηλώσεις την Παρασκευή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τα τεράστια πλήθη ανδρών, γυναικών και παιδιών όλων των ηλικιών συγκλόνισαν στη γειτονιά Jadriyah κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Οι διαδηλωτές είχαν δει να φέρουν πανό και να φωνάζουν συνθήματα που ζητούσαν την απέλαση των αμερικανικών δυνάμεων.

«Βγείτε έξω, βγείτε, καταλάβετε!» Μερικοί φώναζαν, ενώ άλλοι φώναζαν «Ναι στην κυριαρχία»!

Το δίκτυο ειδήσεων Al-Ahd του Ιράκ ανέφερε ότι οι Ιρακινοί από όλες τις επαρχίες της χώρας είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη.

Στις 5 Ιανουαρίου, το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε την απόσυρσ όλων των ξένων δυνάμεων μετά τη δολοφονία των ΗΠΑ από το στρατηγό του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμάνι, και τον ιρακινό τρανσχμάτ του Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις.

Το μαζικό ράλι ήρθε όταν ο επιφανής κληρικός Muqtada al-Sadr κάλεσε τους Ιρακινούς να οργανώσουν μια «ειρηνική, ενιαία διαδήλωση εκατομμυρίων ισχυρών για να καταδικάσουν την αμερικανική παρουσία και τις παραβιάσεις της».

Ο Sadr εξέδωσε μια δήλωση την Παρασκευή ζητώντας να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και να κλείσει ο εναέριος χώρος του Ιράκ σε αμερικανικά αεροπλάνα και αεροσκάφη επιτήρησης.

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική παρουσία στη χώρα θα αντιμετωπιστεί ως δύναμη κατοχής εάν η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με τα αιτήματα του Ιράκ να αποσυρθεί για τη χώρα.

Σε ένα μήνυμα που διαβιβάστηκε μέσω ενός αντιπροσώπου την προσεχή προσευχή της Παρασκευής στην ιερή πόλη Καρμπάλα, ο κορυφαίος κληρικός Αϊατολάχ Αλί αλ Σιστάνι κάλεσε επίσης τις ιρακινές πολιτικές ομάδες να πράξουν ό, τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της κυριαρχίας της χώρας.

Κάλεσε τις ιρακινές ομάδες να παραμείνουν ενωμένες, μακριά από οποιαδήποτε ξένη επιρροή στην αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη χώρα.

Την Πέμπτη πριν από τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, ο Sadr κάλεσε τους Ιρακινούς να κινητοποιήσουν και να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας.

«Ω γυναίκες, άνδρες και νέοι της χώρας, ο καιρός τώρα είναι για μας να υπερασπιστούμε τη χώρα, την κυριαρχία και την εξάρτησή της», είπε ο Sadr σε ένα tweet.

"Διαδώστε τη λέξη ενός ανεξάρτητου μελλοντικού Ιράκ που θα κυβερνάται από τους δίκαιους. ένα Ιράκ που δεν θα γνωρίζει τη διαφθορά ούτε την επιθετικότητα ", πρόσθεσε, καλώντας τους Ιρακινούς να απελάσουν τους" τυράννους ".

Διάφορες ιρακινές ομάδες αντιστάσεων που συνδέονται με τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης της χώρας (PMU) έχουν επίσης υποστηρίξει το αντι-αμερικανικό ράλι.

«¨Ωρα μηδέν στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ»

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου al-Mayadeen, ο Jaafar al-Husseini, εκπρόσωπος της ομάδας αντίστασης της Kata'ib Hezbollah, δήλωσε ότι «άλλα μέσα» θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Αμερικανών εάν δεν εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Η αμερικανική παρουσία, ανέφερε, οδήγησε σε διαφθορά και αστάθεια στη χώρα.


Ο Qais al-Khazali, αρχηγός του Asa'ib Ahl al-Haq, ο οποίος είναι μέλος του PMU, περιέγραψε την πορεία της Παρασκευής ως μια "δεύτερη επανάσταση" έναν αιώνα μετά τη Μεγάλη Ιρακινή Επανάσταση του 1920 κατά των βρετανικών δυνάμεων.


alethonews.com


Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...