Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΠΑΖΟΤΟΠΟΣ - ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΦΩΤΟ+VID)

του Νίκου Αβουκάτου


Έναν μπαζότοπο-υγειονομική βόμβα έχουν σχηματίσει ασυνείδητοι στην περιοχή των εγκαταλελειμμένων λατομείων της κοινότητας Πεύκων στον δήμο Νεάπολης –Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, σε κοντινή απόσταση από τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στην έκταση του λατομείου και τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό έχουν απορριφθεί τεράστιες ποσότητες με κάθε λογής αποβλήτα: μπάζα, κλαδιά, ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα κ.ά.), πλαστικά, PVC κ.ο.κ. σε μια αρκετά μεγάλη έκταση. Ο μπαζότοπος είναι μάλιστα ορατός από μεγάλη απόσταση και η ύπαρξή του επηρεάζει σοβαρά το φυσικό περιβάλλον, ενώ απειλεί και τη δημόσια υγεία.΄


«Η παράνομη χωματερή λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό το πρόβλημα διογκώνεται με ταχύτατους ρυθμούς», καταγγέλλουν στη Greenagenda.gr τα μέλη του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΙΚΟ-ΡΑΜΑ που έχει γίνει αποδέκτης των καταγγελιών από πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Κατόπιν αυτοψίας από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του προβλήματος. Μάλιστα κοντά στον σκουπιδότοπο βρίσκεται αναδασωτέα έκταση. Οι πολίτες έχουν ήδη καταθέσει καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Δασαρχείο κ.ά.).

«Το γεγονός αυτό της παράνομης χωματερής, πέραν του ό,τι είναι κατακριτέο, δημιουργεί κακό προηγούμενο, προσελκύοντας και οποιονδήποτε άλλον να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια του, με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα αυτά να αυξάνονται», τόνισαν τα μέλη του Συλλόγου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που επιβαρύνει και καταστρέφει το περιβάλλον και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας επιτακτική την επέμβαση των αρμοδίων.

 

Τα μέλη του Συλλόγου και κάτοικοι της περιοχής ζητούν να εφαρμοστεί η Νομοθεσία, ώστε να απαλειφθούν οι εικόνες αυτές στο μέλλον. Να τονιστεί ότι η άμεση δημιουργία «Πράσινων Σημείων» κρίνεται ως η λύση για τη συγκέντρωση αυτού του είδους αποβλήτων, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήγουν στην ανακύκλωση για την περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.

Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αντώνης Σαουλίδης διαβεβαίωσε ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται και συγκεκριμένα εξήγησε ότι «για την παρεμπόδιση των ασυνείδητων ώστε να μην συνεχίσουν να πετούν απόβλητα έχει δημιουργηθεί σκάμμα που βρίσκεται η είσοδος του παλιού λατομείου».


Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει καθαριστεί ο αγροτικός δρόμος ενώ έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο η απομάκρυνσή τους. «Σε διάστημα 10 ημερών θα έχει καθαριστεί ολόκληρη η περιοχή εφόσον δεν παρουσιαστούν τα επόμενα 24ωρα προβλήματα με την κακοκαιρία, όπως τις προηγούμενες ημέρες με τις βροχοπτώσεις. Οι ποσότητες των αδρανών υλικών καταλήγουν σε μια εταιρεία ανακύκλωσης των συγκεκριμένων υλικών που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο», είπε ο κ. Σαουλίδης.

 Πηγή:greenagenda.grΗ Σφήκα: Επιλογές

Σχολιάστε Ελεύθερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...